ÖSTERGÖTLAND

22-åring skickades först hem

Den 22-årige man som är svårt sjuk i svininfluensa uppsökte Vrinnevisjukhuset i Norrköping en gång innan han blev inlagd. Men blev då hemskickad.
– Han bedömdes inte behöva sjukhusvård utifrån sina symptom, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

22-åringens tillstånd försämrades kraftigt under helgen och igår flyttades han till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna där han får hjälp med andningen med hjälp av en konstgjord lunga.

Enligt Britt Åkerlind följde sjukhuset reglerna när man vid första tillfället skickade hem mannen. Han uppvisade symptom men med tanke på att han mådde ganska bra vid det tillfället valde man att inte behandla honom.

Hon tillägger också att sjukhuset inte kommer att ändra på sina riktlinjerna utifrån de konsekvenser regelverket har inneburit för 22-åringen.

– Om man skulle behandla alla som uppvisar influensasymptom, så skulle man få en enorm behandling. Då skulle man löpa risk för att influensan blir resistent mot behandlingen. Det skulle innebära att behandlingen inte skulle ge effekt alls. I nuvarande läge vill man därför inte ändra riktlinjerna.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs mer:


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".