östergötland

Influensapandemin pressar sjukvården

Risken finns att sjukvården måste prioritera bort patienter med andra diagnoser om det kommer in många smittade med den nya influensan som behöver vård. Det säger Lena Lundgren som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Östergötland.

– Det är självklart att man måste göra prioriteringar om det ska göras helt nya uppgifter som till exempel massvaccineringar, säger Lena Lundgren hälso- och sjukvårdsdirektör i Östergötland. Då klarar vi inte av att göra alla saker som vi gjort tidigare.

 Det pågår förberedelser inom landstinget för att kunna klara att många behöver vård samtidigt, vid en snabb spridning av den nya influensan. Innan vaccinet finns i Sverige måste sjukvården i ett första skede vara förberedda på att ta hand om många influensapatienter.  

– Om det skulle bli många som insjuknar tidigt i influensan och som behöver sjukhusvård, då kommer man att få göra avvägningar från dag till dag om det behöver göras prioriteringar. Då kan det bli så att man skjuter upp planerade operationer eller att man inte har återbesök lika tätt, säger Lena Lundgren.  

I nästa fas när vaccinet börjar distribueras måste landstinget kunna med kort varsel vaccinera så många som möjligt och även då tvingas sjukvården att prioritera vaccineringen före andra patienter för att hinna vaccinera alla som vill.

– Det ställs ju nya krav på sjukvården eftersom vi kommer att massvaccinera. Något som vi inte har gjort tidigare, säger Lena Lundgren.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".