östergötland

Försäkringskassa förberedd för pandemi

Försäkringskassan kan komma att ta bort kravet på dagisintyg under en influensa pandemi. Kassan beräknar att antalet ansökningar om tillfällig föräldrapenning kommer att öka markant när en influensaepidemi bryter ut.

– Vår bedömning är att det framförallt är tillfällig föräldrapenning som kommer att öka, säger Berit Sjödin som är säkerhetschef på Försäkringskassan. Och då kanske vi beslutar att häva intygskravet.

På Försäkringskassan jobbas det för fullt på att förbereda sig för ett stort utbrott av influensa. Myndigheten beräknar att många föräldrar kommer att söka ersättning för vård av barn. Och för att underlätta både för förskolorna, föräldrar och Försäkringskassan kan kravet på intyg som visar att barnen varit borta från förskolan tillfälligt komma att hävas.  

– Det finns en möjlighet att ta bort det kravet om det finns särskilda skäl. Och vi har bedömt att om pandemin blir väldigt hård, så måste det kunna anses som särskilt skäl, säger Berit Sjödin.

Samtidigt beräknar Försäkringskassan att ett stort antal av deras anställda kan drabbas av svinifluensan. Vid ett stort utbrott kommer Försäkringskassan att prioritera bort många andra arbetsuppgifter och lägger sina resurser på utbetalningsärenden enligt Berit Sjödin.  Men hon utesluter inte att handläggningstiderna kan bli längre.

– Vi kan naturligtvis inte garantera att vi inte får en ökad tid. Men det är någonting som vi kommer att följa oerhört noga och får vi fördröjningar så kommer vi att redovisa det öppet, försäkrar Berit Sjödin.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".