Ökade resekostnader fick landstinget att backa

Orsaken till att landstinget backade från förslaget med nedlagda akutmottagningar i Norrköping och Motala var de höga reskostnaderna. De höjda kostnaderna för resorna blev nästan tre gånger så höga som tjänstemännen först räknat med, visar handlingar som Sveriges Radio Östergötland tagit del av.
Redan när expertgruppen för kirurgi och ortopedi presenterade sitt scenarie med nedlagd akutverksamhet i Norrköping och Motala, fanns det varningar om att kostnaderna för ambulanssjukvård och andra sjukresor var underskattade. Det handlade om 27 000 resor som skulle styras om från Motala och Norrköping till Linköping. Expertgruppen hade räknat med ökade reskostnader på 10 miljoner kronor. Då kom ambulansföretaget Ulfab in med en skrivelse som redogjorde för behovet av fler ambulanser, på grund av de längre resorna och kravet på bibehållen beredskap. Till detta kommer ersatta resor med antingen taxi eller privat bil. Sammantaget steg kostnaden till 27 miljoner kronor och vinsten med att koncentrera akutverksamheten till Linköping krömp avsevärt. Därför backade politikerna. Resultatet är inte så oväntat, eftersom andra landsting gjort samma erfarenhet när de har stängt akutmottagningar. Men eftersom landstinget nu väljer att behålla akutmottagningarna i Norrköping och Motala öppna dagtid, så måste politikerna spara mer någon annanstans. Under onsdag och torsdag ska politikerna i hälso- och sjukhusvårdsnämnden lägga förslag om vilken vård de vill prioritera bort och nu måste de kanske ta bort mer än den från början hade tänkt sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".