RFSL. Foto: Ida Eklund / SCANPIX
Östergötland

Starkt stöd för RFSL i länet

Kommunernas stöd till RFSL i sydöstra Sverige varierar väldigt mycket. I Östergötland och Kronobergs län är stödet starkt för föreningen som kämpar för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, men i övrigt är det lite si och så.

I Kalmar län lägger RFSL-föreningen nu ner sin sociala verksamhet och säger upp sin lokal för att man betraktar det kommunala stödet som minimalt.

Vi har fått uppfattningen att vi inte anses vara behövda, säger Ewa Bengtsson som är sekreterare för RFSL i Kalmar. Av de åtta av tolv kommuner i Kalmar län som vi sökt bidrag hos, är det bara Mörbylånga som varit positiva till oss. De vill bidra med 2000 kronor.

De blir alltså inga cafékvällar o fester för HBT-människor i Kalmar under resten av året. Åtminstone inte anordnade av RFSL. Pengarna räcker inte till och nu ska lokalföreningen inrikta sig på opinionsbildning och informationsverksamhet istället.

I Östergötland och Kronoberg är lokalföreningarna väldigt aktiva. Och det beror på att RFSL har starkt stöd av politikerna där. Det säger Carolina Orre som är lokalombudsman på RFSL i Stockholm. RFSL i Kalmar län däremot för  en tynande tillvaro. Även i Blekinge och Jönköping kämpar lokalföreningarna på med små medel, det säger Carolina Orre som är lokalombudsman på RFSL i Stockholm.

– I Östergötland överlag så är politikerna väldigt stöttande och tycker att det här är en viktig. Det gör att RFSL blir starkare och att HBT-personer vågar vara öppna, säger Carolina Orre.

Pär-Gustav Johansson
par-gustav.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".