Tågproblemen fortsätter på Tjust- och Stångådalsbanan.
Östergötland

Över 1 600 inställda tåg för Veolia

Tågproblemen på Tjust- och Stångådalsbanan fortsätter. Turer har fått ställas in på grund av trasiga tåg och resenärerna har blivit vana att åka buss.

- De säger det när man kommer ut här, det är buss till Västervik istället. Då blir man lite förbannad, säger Marianne, som ofta åker till Västervik.

Sedan förra året har över 1 600 tåg ställts in på Tjust- och Stångådalsbanan och tågproblemen ser nu att fortsätta. Hittills den här månaden rör det sig om ett 50-tal nya turer som fått ersättas med buss.

Problemet är att motorvagnarna är slitna och har råkat ut för flera haverier. Bland annat har biogaståget Amanda fått ställas av efter en kollision med en traktorgrävare. Men företaget som har reservdelarna till tågen har gått i konkurs, vilket gör att verkstadsbesöken tar betydligt längre tid.

- Reservdelarna till de här fordonen är en bristvara i dag. Svensk tågteknik hade komponentpoolen och när de gick i konkurs så har komponenterna varit satta i kvarstad. Så det är ont om komponenter till de äldre fordonen. När vissa reservdelar går sönder så kan det ta riktigt lång tid innan fordonen är i drift, säger Anders Nyberg på Veolia Transport.

Enligt Veolia Transport ska tågen nu kunna gå som planerat, men trafiken är fortfarande väldigt känslig för störningar.

- Det ser väl lite bättre ut framöver men blir det många fordon som havererar så är det lätt hänt att det blir något omlopp inställt. Det är lite störningskänsligt just nu, säger Anders Nyberg.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".