Foto: Scanpix
ÖSTERGÖTLAND

LRF: prioritera vaccin till lantbrukare

LRF vill att lantbrukarna prioriteras vid en massvaccinering mot den nya influensan. Det finns nämligen oro att lantbrukare ska insjukna och inte kunna klara av att ta hand om sina djur.

– Nu har man sagt att det ska räcka till Sveriges medborgare, men jag tror att det är viktigt att prioritera människor som jobbar med djur, säger Peter Borring är länsordförande i LRF. Det är bra om de vaccineras tidigt.

Många lantbrukare är oroliga för hur ett eventuellt influensautbrott kommer att påverka produktionen, och är oroliga för att inte klara av skötseln av djuren.

När det gäller grisproducenter är frågorna och oroligheterna aningen större eftersom den nya influensan har påträffats i två grisbesättningar i världen.

– De är snäppet mer vakna. De måste ha en handlingsplan hur man ska agera om många blir sjukskrivna. Vid ett tyngre utbrott är det kanske inte finns så många som kan hoppa in som avbytare, men djuren behöver mat skötsel två gånger om dagen.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".