Östergötland

Tandvården stoppar rökare

Rökavvänjning genom tandvården ger bra resultat. En kartläggning som tandvården i Östergötland har gjort visar att var tredje rökare som fått avvänjningshjälp från tandvården har slutat röka.

– Ett år efter att de fått det här tobaksavvänjningsstödet säger en tredjedel att de helt har slutat med tobak, säger Klas Lindström är ansvarig för tandvårdsgruppen inom landstinget i Östergötland.

Den senaste kartläggningen som Landstinget i Östergötland har gjort visar att omkring 15 procent av östgötarna röker och 12 procent snusar. Av dem är det många som uppger att de vill sluta. Med tanke på att en stor del av befolkningen besöker tandvården för årliga kontroller finns det ett bra tillfälle att både upptäcka tobaksanvändandet och motivera patienterna att sluta.

I Östergötland hjälper tandvården sedan 2006 till med rökavvänjning. En kartläggning som tandvården gjort visar att 30 procent är helt tobaksfria efter ett år.

– Det bedömmer vi är ett väldigt bra resultat. Det här med avvänjningsstöd tror vi kommer att öka, säger Klas Lindström.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista