Östergötland

Polisen krockar för miljoner

Polisens bilkörning orsakar varje år skador för flera miljoner. I Östergötland hamnar notan för skadade polisbilar på över elva miljoner kronor för de senaste fem åren.

För att olyckorna ska minska krävs enligt Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, att polisen får en bättre förarutbildning.

– Jag tycker det är alarmerande att vi har utryckningsförare i Sverige som inte får en lika bra utbildning.

Skadade polisbilar och polisbilar som är inblandade i trafikolyckor kostar staten mångmiljonbelopp vare år. Det visar siffror från Kammarkollegiet, som försäkrar statens egendom.

Vid Umeå Universitet pågår nu en nationell studie över polisens trafikolyckor. Enligt forskaren Jörgen Lundälv beror många av olyckorna på att polisen har en för dålig förarutbildning jämfört med andra yrkesförare i trafiken.

– Jag tror vi kommer få se fler olyckor med polisbilar i framtiden, om inget drastiskt görs, säger han.

Jörgen Lundälvs forskning som presenteras i höst visar att 1800 poliser skadats i trafiken sedan 1997. Han anser att polisen borde ha en årlig uppkörning och fortbildning för sina bilförare.

– Man måste se polisbilen som ett dödligt vapen och ge varje förare kompetens att använda det vapnet.

Jörgen Pettersson utbildar nya poliser i säker polisbilskörning vid Östgötapolisen. Han möter många nya poliser som saknar lång erfarenhet av bilkörning.

– Jag önskar att vi får mer utbildning, vi kör flera mil varje arbetspass men får för lite träning.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista