Norrköping

Hälften av bussarna utan brandskydd

Bara hälften av Östgötatrafikens bussar är utrustade med automatiskt brandsläckningssystem i motorutrymmet.

I onsdags fattade en stadsdelsbuss i Norrköping eld och trots att det är många äldre och funktionshindrade som använder den busstypen så saknas släckningssystemet på de bussarna.

Just när branden startade var bussen parkerad i ett garage i Norrköping. Brandförloppet var så häftigt att elden hann sprida sig till två andra närliggande bussar innan räddningstjänsten hann släcka elden. För tillfället kommer inte Norrköpings kommun som använder bussarna för färdtjänst att vidta några åtgärder säger Leif Lindberg, chef på tekniska kontoret. Men han säger att händelsen är oroande med tanke på vilka som åker stadsdelsbussarna.

– Många av de här passagerarna har lite svårare att röra sig. De kan ofta ha en rullator eller en rullstol. Då tänker man ju på hur en utrymning skulle gå till, säger Lindberg.

Stefan Eriksson driftchef på Östgötatrafiken säger att de ser allvarligt på händelsen och att de i kommande upphandlingar kan komma att ställa krav på automatiska brandsläckningssystem i alla bussar.

– En sådan här incident kommer vi att ta med oss till kommande upphandlingar när vi sätter oss och gör kravspecifikationer, säger Eriksson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista