Kinda

Batman vill flytta till Kisa

Batman kan vara på väg att flytta till Kisa. Vägverkets gamla bergrum för sandförvaring är till salu och en av köparna vill förvandla bergrummet till en Batmangrotta.

- Där kan man ha Batmanbilen och så kan man svinga Batmanmanteln över axlarna och vroom så drar man iväg på uppdrag, förklarar Willy Svahn, mäklare i Linköping.

Anläggningen, som ligger precis utanför Kisa, består av en stor silo och en lång tunnel på över hundra meter in i berget. På 60-talet byggdes bergrummet för att förvara sand åt Vägverket, men nu står fastigheten tom och väntar på nya ägare - kanske från Gottham City.

- Den här personen hade funderat på att bygga ett hus uppe på bergrummet. Sedan finns det ett schakt som går från ett berg högt upp ner till en tunnel som är kanske 30-40 meter ner i berget. I det här schaktet skulle man kunna sätta in en industrihiss eller liknande. Så tar man hissen ner och längst ner är det en lång tunnel, som ett jättestort garage, säger Willy Svahn, mäklare i Linköping.

Om det blir en Batmangrotta i Kisa återstår att se. En likadant bergrum finns till salu i centrala Finspång och enligt Willy Svahn är intresset stort för de ovanliga fastigheterna.

- Det är säkert ett 30-tal som har hört av sig om det i Kisa och kanske 10-20 på bergrummet i Finspång, säger Willy Svahn.

I höstas försökte Fortifikationsverket sälja ett av försvarets gamla bergrum utanför Åtvidaberg. Men försäljningen stoppades efter att polisen varnat för att kriminella gäng kunde finnas bland köparna. Men något sånt problem har ännu inte dykt upp i Kisa eller Finspång.

- De här är ju lite mindre bergrum så någon omfattande verksamhet skulle man egentligen inte kunna ha i det här. Utan jag uppfattar nog att de som har hört av sig tänker sig mer hobbyverksamhet eller lite mer häftiga ideer, förklarar Willy Svahn.

Vinkällare eller svimmingpool eller vad kan man göra?

- Svampodling är det någon som har pratat om, det är ju ganska fuktigt, pencilinodling, champinjonodling, vinförvaring. Ju kretivare man är ju mer kan man använda ett bergrum till kan man säga.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista