ÖSTERGÖTLAND

Massvaccinering dyrt för landsstinget

Samtidigt som landstinget i Östergötland har krav på sig att spara på alla kostnader måste de planera för den största massvaccineringen som någonsin genomförts. Och det verkar bli en kostsam historia.

– Huvudinriktningen är att vi ska genomföra den här vaccinationskampanjen på bästa sätt, det kommer olyckligt i samband med neddragningar, men vi har ändå inte mer pengar än dom vi har tilldelade, säger Anita Mohall, beredskapsläkare leder förberedelserna inför vaccineringen i Östergötland.

Landstingets ekonomi har drabbas hårt av finanskrisen, under nästa år har den styrande majoriteten bestående av dom borgerliga partierna och Vrinnervilistan ett skattetapp på just nu minus 343 miljoner kronor att åtgärda under nästa år, och det lär inte minska. Enligt beredskapsläkaren Anita Mohall, kan man inte göra sig av med personal i det läget alla anställda inom landstinget kommer att behövas.  Även pensionerade sjuksköterskor kan komma att användas.

Kostnaden blir för höstens massvaccinering ser ut att vara mer eller mindre omöjlig att beräkna, men de siffror som nämns inom landstinget pratat man om en arbetskostnad på mellan 50 och 120 miljoner kronor, plus kostnaden för vaccinet på ungefär 50 miljoner. Anita Mohall menar att sjukvårdsledningen inte kan fundera över det nu utan det är en fråga för politikerna att ta tag i senare.

– Ur våran synvinkel kommer vi inte jobba mer ekonomin än att vi ska genomföra det här.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista