Linköping

Kvinnors nacksmärtor undersöks

Många lider av smärta i nacken, för kvinnor är risken att drabbas extra stor.

Hälsouniversitetet i Linköping startar nu en studie med enbart kvinnor för att få reda på vilken effekt träning kan ge på smärtande nackar.

– Trots att muskelsmärta är ett så vanligt förekommande så är det mycket man inte vet om muskelsmärta. Det finns många olika behandlingsmetoder som används men det finns fortfarande ingen entydig konsensus vilken metod som är att föredra, säger Linn Karlsson, sjukgymnast och projektledare för studien.

Forskningsstudien kommer att pågå under ett års tid, det har finansierat av forskningsrådet för arbetsliv och social vetenskap som bidragit med tre miljoner kronor. Björn Gärdle, professor och ämnesföreträdare i rehabiliteringsmedicin vid Hälsouniversitetet i Linköping, tror att 25 procent av befolkningen lider av smärta i nacken av varierande art. Smärta i nacken är dubbelt så vanlig hos kvinnor som hos män.

 – Kvinnor är en utsatt grupp, säger Linn Karlsson.

Vad beror det på att kvinnor löper större risk att drabbas av smärta i nacken?
– Egentligen finns det dåliga vetenskapliga belägg för det men det spekuleras i att kvinnor i större utsträckning är dubbelarbetande. De är både yrkesarbetande och har ett större ansvar för hem och familj. Kvinnor är kanske mer representerade i tunga monotona yrken som vård och städyrken.

Projektet går ut på att testpersonerna kommer att genomgå en rad olika tester o frågeformulär de ska också göra nack- och skulderträning för att undersöka dess påverkan på smärtan.

– Själva träningen är lätt anpassbar till många olika vårdsamanhang speciellt primärvården, tänker jag. Vi hoppas också att kunna hitta intressanta faktorer som kan bidra rent vetenskapligt, säger Linn Karlsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista