Trafikmiljön är en faktor som påverkar vår hälsa, enligt undersökningen.
östergötland

Miljön påverkar vår hälsa

Fler personer i Östergötland upplever sin hälsa som dålig jämfört med landet som helhet.

Det visar en rapport från Arbets- och miljömedicin vid landstinget, som har granskat hur miljöfaktorer påverkar invånarnas hälsa.

Rapporten bygger på nästan 15 000 enkäter som skickats ut till invånarna i Östergötlands, Kalmar och Jönköpings län. Där har man fått svara på hur man ser på sin hälsa i relation till miljöfaktorer som exempelvis buller, dricksvatten och luftföroreningar.

Invånarna i regionen betraktar sin hälsa som medelgod, dock så ser det något sämre ut i Östergötlands och Kalmar län, jämfört med landet som helhet. Bengt Ståhlbom har varit med och tagit fram rapporten:

- Har man en dålig miljö så vet vi att det påverkar hälsan och därmed ger samhället ökade kostnade, konstaterar Bengt Ståhlbom.

En som inte känner sig helt kry är Norrköpingsbon Britt Pettersson, men det tror hon inte beror så mycket på miljöfaktorer bland annat eftersom hon bor ute på landet:

- Det är lite skavanker i min ålder, så blir det så.

Resultaten ska nu presenteras för beslutsfattare som kan påverka miljöfaktorerna, vid till exempel trafikplanering eller bostadplanering.

Ett annat ämne som rapporten tar upp är radon och där ser man att mindre än var femte invånare känner till radonhalten i sin bostad, den siffran borde vara bättre menar Bengt Ståhlbom, som tills sit pekar på att det även finns positiva resultat i undersökningen:

- Östgötarna upplever att man har god tillgång till bra grönområden, jämfört med resten av riket.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".