Östergötland

Skärgårdsbottnarna undersöks

Just nu kartläggs skärgårdsbottnarna längs östgötakusten. Med hjälp av en videokamera filmas undervattensmiljön, syftet är att så småningom ta fram en karta över skärgårdsbottnarna, något man saknat vid till exempel exploatering av vattenområden.

Genom att filma och studera bottnarna på ett stort antal platser i skärgården får biologerna kunskap om vilka växter som finns och hur bottenförhållandena ser ut.

Östergötland och Västernorrland har av Naturvårdsverket blivit utvalda som pilotlän för den här typen av undersökningar, och om det slår väl ut kan resten av den svenska kusten komma att studeras på samma sätt. I slutändan är det meningen att man skall kunna ta fram en såkallad naturvärdeskarta över bottnarna som tillexempel kan visa vilka områden som har höga naturvärden.

– På vissa områden ser man att den har den vegetationen, och den är jättekänslig för uppgrumling. Då ska vi inte muddra någon ränna här eller så ser man att det här är en tålig miljö som behöver att det strömmar. Då gör det ingenting om vi kör motorbåtstrafik över. Det är ju mycket lättare att hantera både att skydda och att exploatera om vi vet vad vi har, säger biologen Eva Siljeholm som är en av dom som gör undersökningarna.

Men enbart videokartläggningen räcker inte till för att få en heltäckande bild av bottnarna, ett dataprogram lägger ihop alla tidigare undersökningar som gjorts och gör en modulering som sen används för att utforma kartan. För att vara helt säker på att uppgifterna stämmer måste man dock göra fler undersökningar säger biologen Jonas Edlund.

– Det här är ett sätt att styra framtida marinajobb, kan man säga.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".