Norrköping

Döda bottnar i Bråviken

Delar av bottnarna i inre Bråviken saknar syre och giftigt svavelväte har bildats. Det visar en undersökning av de mest påverkade områdena i innerskärgården som länsstyrelsen genomför på uppdrag från Naturvårdsverket.

Tidigare har man inte vetat så mycket om hur bottnarna i innerskärgården ser ut där det släpps ut mycket näringsämnen, . Genom att dyka och undersöka vilka växt och djurarter som finns på olika djup får biologerna en uppfattning om hur påverkad miljön är jämfört med platser där utsläppen är lägre.

I de norra delarna av Bråviken ser det förhållandevis bra ut, men i de inre delarna finns det syrefria bottnar, många av de växter som brukar finnas saknas också, det säger biologen Jonas Edlund som varit med och gjort undersökningarna.

– Det finns nästan inga rödalger tillexempel och blåstången växer mycket grundare än normalt.

Växterna är förutsättningen för mycket av livet under ytan och när vattnet blir grumligt av olika anledningar kan de få svårt att överleva.

Eva Siljeholm och Jonas Edlund, som annars jobbar som kommunekologer i Norrköping, vill inte säga hur de tror de planerade muddringen av Bråviken kommer att påverka växtlivet, men berättar ändå att en ökad grumling av vattnet i områden som redan idag är påverkade kan få stora konsekvenser.

– Om det vid något tillfälle en längre tid blir grumligt så kan stora mängder växter slås ut. Om detta händer hindras också lerpartiklar från att sedimenteras på botten vilket gör att en "självgrumling" kan uppstå från exempelvis vågor. Det är en fara, att något man gör vid ett tillfälle kan ha en påverkan för en lång tid framåt, säger Eva Siljeholm.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".