Linköping

Stora problem med skoltaxin

Uteblivna och försenade skoltaxibilar och bilar som saknat bälteskuddar, det är vardagsmat för skolbarnen i Nykil, Skeda och Ulrika sedan skolstarten i augusti.

Trots upprepade klagomål har problemen fortsatt.

Skoltaxin är till för de som bor på landsbygden där de större skolbussarna inte åker förbi. Fredrik Enquist har fyra barn som dagligen åker skoltaxi de 12 kilometrarna mellan Gammalkil och skolan i Nykil:

- Det har fungerat fruktansvärt dåligt, först fick vi ingen information och sedan har det inte fungerat alls.

Sedan skolstarten i augusti har skoltaxin ofta kommit så sent att barnen inte hunnit i tid till skolan. Det har även varit problem när barnen ska åka hem. Dessutom har bilbälteskuddar saknats eller varit för få, vilket gör att de minsta barnen inte kunnat använda bilbälte.

Trots upprepade klagomål har problemet fortsatt. Fredrik Enquist tycker att Linköpings kommun skött ärendet dåligt:

- Ja, det är under all kritik får man lov att säga, eftersom vi har blivit lovade att det ska bli bättre, men det händer ingenting.

Birgit Gustafsson, ansvarig för skolskjutsar i Linköpings kommun, säger att det fungerat bra för de flesta av de 350 barn som åker skoltaxi. Däremot har det varit problem för tolv barn i Skeda, Nykil och Ulrika. Efter möten mellan Linköpings kommun, beställningscentralen Samres och firman som kör skoltaxin hoppas hon att det nu ska ordna sig:

- Det ska fungera bra, det är vår målsättning. Och alla vi som är inblandande har gjort allt vad vi har kunnat för att det ska fungera, berättar hon. Barnen ska komma till skolan och föräldrarna ska lugnt kunna åka till sina arbeten och känna att skoltaxin kommer.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".