1 av 2
Natten till tisdag totalförstördes behandlingshemmet Flarka i Horn i en brand. En 17-årig pojke som bodde på hemmet sitter anhållen misstänkt för mordbrand.
2 av 2
Kinda

"Vi hade inte kunnat förhindra det"

Behandlingshemmet  Flarka i Horn som brändes ned under natten till i går söker nu efter nya lokaler i västra Östergötland. Länsstyrelsen ska nu utreda incidenten, men Henrik Winskog på Flarka behandlingshem anser inte att man har begått något fel.

– Vi hade två i personalen som jobbade vilket är det vi alltid har och det som länsstyrelsen kräver. Men det är fysiskt omöjligt att vara på alla platser samtidigt. Sådana här saker kan ju hända, säger Henrik Winskog på Flarka.

En av ungdomarna på hemmet, en 17-åring pojke, sitter anhållen misstänkt för att ha anlagt branden.

– Det har hänt på andra ställen där det startats bränder och personal skadats och till och med mördade. Så länge det är öppna institutioner så kan det här hända. Vi har inte möjlighet att låsa in ungdomarna, säger Winskog.

Var det här en lämplig behandlingsform för de ungdomar som finns på Flarka?
– Ja

Trots det här som hände?
– Ja

Hade ni kunnat förhindra det här på något sätt?
– Nej, inte utifrån de förutsättningar vi har att arbeta efter.

Behandlingshemmet har fått klagomål från grannar som tyckt att det varit stökigt på Flarka en längre tid. Men Henrik Winskog håller inte med.

– Våra ungdomar har oförskyllt fått stå för en del händelser som hänt i samhället som vi vet att det inte är våra ungdomar som gjort. Det blir väl lätt så att man har fördomar om den här typen av ungdomar.

Nu letar Flarka efter nya lokaler att bedriva verksamheten. I dagarna ska man träffa sitt försäkringsbolag för att se över frågan.

– Vi jobbar vidare. Flarka finns kvar fortfarande och kommer att finnas kvar.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".