Pojke slukar energidryck. Foto: Claudio Bresciani Scanpix.

Åldersgräns för energidryck

En ICA-handlare utanför Söderköping inför 18-årsgräns för att handla energidrycker som innehåller uppiggande preparat. Butiksägaren Bo Axelsson i Östra Husby har märkt att skolungdomarna allt oftare köper energidrycker och vill på det här sättet hjälpa föräldrar som vill stävja ungdomarnas dryckesvanor.

Det finns ingen forskning som bevisar att energidrycker skulle vara farliga, men livsmedelsverket skriver på sin hemsida att de är olämpliga som törstsläckare. På Ektorpsskolan i Norrköping berättar högstadieeleverna att de brukar dricka energidrycker, en del varje dag. Martin Yavsan berättar varför han dricker upp till fem burkar varje dag. 

-  Jag är beroende av det och har varit det i ett år. Jag måste dricka det för att klara av dagen, annars blir jag så trött. 

En annan elev, Daniel Özmen dricker inte lika ofta och tycker att man ska vara lite försiktig med energidrycker. 

- Det är mycket koffein i och om man inte känner sig trött tycker jag inte att man skall dricka dem. 

Det finns inga krav eller bestämmelser om att butiker skall införa åldergräns på energidrycker, utan det är helt upp till varje butikschef. Bo Axelsson ser sitt beslut som ett sätt att hjälpa föräldrarna.

- De kan ju inte bevaka dem i alla lägen. Vi tycker att vi kan ta det här beslutet för att hjälpa föräldrarna.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Fakta- energidryck

Energidryck är en kolsyrad dryck med tillsatser av uppiggande preparat, som till exempel koffein, ginseng, guarana eller aminosyran taurin.Det har förekommit dödsfall kopplade till energidryck.Energidryckerna är olämpliga som törstsläckare och vätskeersättning och tillsammans med alkohol, enligt Livsmedelsverket.Vissa vanliga läskedrycker, som Coca-Cola och Pepsi innehåller också koffein.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".