Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Motala/Mjölby

Kiosker slarvar med säkerheten

Uppdaterad version: 16:12
Det slarvas med säkerheten inom detaljhandeln, samtidigt ökar våld och hot om våld inom handeln. Många butiksägare gör inte den riskbedömning om hot och våld som ska göras varje år.
- Det var nästan bortåt hälften av de butiker som vi var ute på som inte hade gjort en fulländad riskbedömning, säger Benny Johansson, arbetsmiljöinspektör i Östergötland:

I somras var Arbetsmiljöverket ute på en inspektion kring säkerhetsarbetet i ett 60-tal mindre butiker i Östergötland. De som fick besök var bland annat kiosker och video- och tobaksaffärer i Motala, Mjölby, Skänninge och Vadstena.

Inspektörerna fann i genomsnitt två brister per besök, en av de vanligaste bristerna var utebliven riskbedömning. I varannan butik hade det alltså inte gjorts. Samtidigt ökar antalet händelser med våld och hot inom detaljhandeln.

- De som blir utsatta av det här kan det ju bli väldigt tråkiga följder för. Det kan bli många sömnlösa nätter för personalen, säger Benny Johansson.

Arbetsmiljöverket vill nu ha in besked från företagarna om hur de ska rätta till bristerna. En säker metod för att minska rånrisken i butiker är att införa sluten penninghantering, vilket en hel del butiker gjort med hjälp av de olika system som finns på marknaden, förklarar Benny Johansson.

- Det är svårigheter att få tag på snabba pengar.

Viktigt är också att öka säkerheten genom att kolla entréer och bakdörrar, innan rånarna gör det, säger han:

- Att man har bra överblick över området när man ska lämna butiken för dagen och att man inte blir överumplad på morgonen när man ska öppna. Man har blivit klart bättre de senaste åren, men det finns mer kvar att göra.

Jorma Surakka har en jourlivsbutik i Skänninge. Han är inte särskilt orolig på jobbet, trots att han råkat ut för rånförsök:

- Han fick ingenting, han fick springa härifrån. Han hade kniv och pistol, säger Jorma Surakka.

Såg du över säkerheten extra efter det?

- Jag kan inte göra mycket mera, jag har ju larmet och jag låser dörren på kvällarna. Det är det enda jag kan tänka mig, säger Jorma Surakka.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".