1 av 2
Dags för fotbollsderby. Foto: Viktor Levander/SR
2 av 2

Vem vinner fotbollsderbyt ikväll?

Uppdaterad version 13.41
I kväll spelas en av de kanske viktigaste fotbollsmatcherna i länet under säsongen. Åtvidabergs FF gästar IFK Norrköping. Det ser ut att bli storpublik, vid lunchtid hade 6 900 biljetter sålts.
– Det kan nog bli en bra match med två lag som vill gå framåt, säger ÅFF-spelaren Daniel Hallingström.

För IFK Norrköping, som tyngs av stora ekonomiska och sportsliga problem, är derbyt viktigt.

– Det här är en nyckelmatch för IFK Norrköping, det är viktigt att folk kommer så att det genererar pengar till klubben, säger Michael Kilman i supporterklubben Peking Fanz styrelse.

Även Åtvidabergs supporterklubb Kopparslagarna anser att kvällens match är viktig.

– Vi måste plocka poäng av bottenlagen, Norrköping är ju ett bottenlag så det en fruktansvärt viktig match för oss, säger Almer Ljutika, ordförande i Kopparslagarna.

Ni säger båda att kvällens match är viktig, finns det risk för dåliga känslor som bråk?
– Det tror jag inte, säger Kilman.
– Det finns en rivalitet klubbarna emellan, men när vi möts tidigare har det bara varit festligt, säger Ljutika.

Det är två östgötalag med vitt skilda förutsättningar som drabbar samman på Idrottsparken i kväll. IFK Norrköping har haft en minst sagt besvärlig säsong, där dåliga sportsliga resultat kantats av rapporter om klubbens dåliga ekonomi.

- Av tradition så har ju IFK vunnit mycket matcher mot Åtvidaberg. I år har vi spelat två matcher och vunnit båda med 2-0 så vi känner att vi har ett litet övertag mot dem, även om tabellplaceringen säger något annat, säger Göran Bergort, tränare i IFK Norrköping.

IFK ligger för närvarande elva i tabellen, men är bara två poäng före bottenlaget Vasalund. Bottenstriden i superettan är mycket jämn och en seger för IFK ikväll skulle betyda mycket för laget i den forsatta kampen om en plats i superettan nästa år.

Lika jämnt som det är i botten är det i toppen av serien. Visserligen ser Mjällby ut att gå mot en överlägsen serieseger, men därefter är det mycket tufft. Flera lag nosar på andraplatsen som direkt ger allsvenskt spel nästa år och tredjeplatsen som kan ge allsvenskt kontrakt via kval.

Åtvidabergs FF är ett av de lagen och ligger nu tvåa i tabellen. Och kvällens derby är alltså lika viktigt för ÅFF om de ska hänga på i toppen. Det talar för att det blir en tuff match tror ÅFF-backen Daniel Hallingström.

- Det kan nog bli en bra match med två lag som vill gå framåt, men jag hoppas vår kvalitet kommer att avgöra, säger Hallingström.

Bosse Ohlsson
bo.ohlsson@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se
Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".