1 av 2
2 av 2
NORRKÖPING

Kommunens bussbidrag dröjer

Busskortspengarna dröjer för de elever i Norrköping som valt en annan skola än den som ligger närmast hemmet. Ända till november kommer man få vänta på bidraget.

Som nyheterna berättade i morse har Norrköpings kommun slutat ge ut gratis busskort till de elever som själva väljer en avlägsen skola. Istället införs ett bidrag på 1 000 kronor, pengar som föräldrarna nu alltså kommer att få vänta på, enligt Anna Boholm på Tekniska kontoret.

– Vår ambition är att vi ska kunna betala ut pengarna i november i år.

Att det kommer att dröja en stor del av terminen innan bidragen betalas ut, förklarar Anna Boholm med att rutinerna för betalningarna inte funnits förut.

– Det här har ju inte funnits förut, och det är något vi får föra in nu.

Enligt Anna Boholm ska utbetalningarna gå snabbare i framtiden, när man utarbetat nya rutiner. Kommunen räknar med att ungefär 1 000 elever frivilligt väljer skolor som ligger så långt från hemmet att de är berättigade till bidrag för busskort. Och föräldrarna ska inte behöva ansöka om pengarna.

– Tanken är att vi ska kunna hitta dem i våra system, så som det funkat förut när de fått busskort. Vi behöver bara komplettera med vårdnadshavarnas uppgifter. Vi kommer att skicka ut ett utbetalningskort med den här tusenlappen på.

Hur ska man undvika otrevliga överraskningar, alltså att man väljer en skola i tron att man kan få bidrag för busskortet, och sen inte är berättigad till det?

– Det bästa är att kolla med skolan om de vet man kan få busskort, eller höra av sig till Tekniska kontoret.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".