1 av 2
2 av 2

Östgöte slipper konstgjord lunga

Uppdaterad 15.45
Tillståndet för den 22-årige östgöte som vårdats i en så kallad Ecmo-maskin på Karolinska sjukhuset efter sviterna av svininfluensan har nu förbättrats så pass mycket att han har kopplats bort från den konstgjorda lungan. Mannen är förd till Universitetssjukhuset i Linköping för fortsatt behandling.

Kennet Palmér är chef för ECMO-enheten på Karolinska och har haft ansvar för 22-åringen.

– Det är fantastiskt, vi har hållt på länge. Det har tagit över 50 dygn och det är klart att det påverkar både familjen och personalen. Vi är väldigt nöjda med att vi har fått honom att klara sig igenom det här nu och det ser bra ut berättar Kennet Palmér.

Mannen var den förste svensk som blev svårt sjuk i svininfluensan.
-Det är ovanligt att man ligger så här länge i Ecmo, säger Fredrik Schiöler, specialistläkare vid intensivvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping till TT.

Det var i mitten av juli som den svårt sjuke mannen flyttades från Norrköping till Karolinska för att få behandling i en så kallad Ecmo-maskin.
För personalen på Karolinska betyder det väldigt mycket att 22-åringen lyckats ta sig igenom behandlingen.

– Han har varit vaken långa tider och det blir att man känner varandra till slut så det blir som en vän till oss säger Kennet Palmér chef för ECMO-enheten.

22-åringen hade inga sjukdomar i grunden när han smittades, men han hade en tendens att bli lite tät i luftvägarna vid förkylning.

Hittills har två svenskar dött i den så kallade svininfluensan och fem har behövt Ecmo-behandling. De allra flesta som smittas får dock bara lindriga symtom.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".