1 av 2
Mister Tracks, Kaj Kindvall
2 av 2
Kaj Kindvall i Tracksstudion i Norrköping
Norrköping

Tracks firar 25 år i etern

Radioprogrammet Tracks firar 25 år i etern. Det var Kaj Kindvall i Norrköping som kom med idéen och han har sedan dess lett hitlistan.

- Intresset för svensk musik vaknade lite grann, säger Kaj Kindvall.

Tracks har betytt mycket både för lyssnare och för artister som fått in en singel på listan. Men vid starten 1984 var inte intresset så stort berättar Kaj Kindvall.

- Just då var det en liten nedgång i intresset för svensk musik och det hade väl att göra med mediasituationen. Det fanns inte så många ställen att visa upp nya artister. Så jag tror att Tracks hade en stor betydelse där.

Den första listan toppades av Alphaville och låten Sounds lika a melody och på lördag när den 1000 listan presenteras kan en före detta Linköpingsbo eller Norrköpingsbo ta täten, nämligen Lars Winnerbäck eller Markus Krunegård.

Tracks har inte förändrats så mycket sedan starten och det tycker Kaj Kindvall är bra.

- Det är ju musiken som förändrar programmet och det tycker jag känns som en slags trygghet att man har hittat ett koncept som fungerar. Programformen får bestå och är densamma och sedan är det musiken som förnyar programmet.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Tracks långt ifrån äldst i radio

Även om Tracks började sändas redan 1984 är det långt i från det äldsta i radion. Här är de fem äldsta radioprogrammen som fortfarande sänds i Sveriges Radio:

1) Gudstjänst sedan 1926

2) Radioteatern sedan 1930

3) Morgonandakt sedan 1930

4) Dagens dikt sedan 1937

5) Ekot sedan 1937

Quiz: Vad kan du om Tracks?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".