Förra valet röstade tolv procent av medlemmarna i Svenska kyrkan. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Östergötland

Antal församlingar en valfråga

På söndag är det val i kyrkovalet och just nu pågår förtidsröstning runt om i länet. En av de kontroversiella frågorna i valet är sammanslagning av församlingar.

- Det är frågor som handlar om att slå samman församlingar till större enheter som skapar debatt, säger Mats Sverker, pressekreterare på Linköpings stift.

På den lokala nivån väljer man representanter till kyrkomötet som bestämmer över församlingarnas verksamhet, en nivå där de kontroversiella frågorna som till exempel homoäktenskap inte debatteras så mycket.

Enligt Mats Sverker finns stridsfrågor även på den lokala nivån som sammanslagning av församlingar.

- Jag tror att det är nödvändigt av ekonomiska skäl framöver att effektivisera den administrativa verksamheten för att kunna lägga fokus på det som är kyrkans uppdrag, säger han.

Är det som i rikspolitiken att Moderaterna gärna vill sälja ut och att Socialdemokraterna vill behålla verksamhet. Kan man se partiskiktning där?

- Ja det kan man göra, men inte att Moderater och Socialdemokrater som står i konflikt utan det finns traditionella decentraliserade partier som Centerpartiet. De vill gärna bevara de minsta enheterna som församling mer än de andra nomineringsgrupperna, säger Mats Sverker, pressekreterare på Linköpings stift.

Tolv procent av dem som är med i Svenska kyrkan är med och röstar. Är det ett problem?

- Det är alltid ett demokratiskt problem när valdeltagandet är lågt, så är det ju. Vi hoppas att vi kan höja siffrorna i år.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".