Charles Eriksson. Foto: Johan Gustafsson/SR
ÖDESHÖG

Partibråk hamnade i domstol

I dag hölls rättegången mot socialdemokraten Charles Eriksson, från Ödeshög, som åtalats för att ha hotat partikollegan Madelaine Vilgren, som är oppositionsråd i Ödeshög. 
– Jag har aldrig sett honom så arg, berättar Madelaine Vilgren.  

Hotet framfördes på socialdemokraterna i Ödeshögs årsmöte i februari. Madelaine Vilgren säger att hon trodde att Charles Eriksson skulle slå till henne.

– Han flyger upp, slänger bak stolen och sen ställer han sig över mig och säger: din jävla kärringjävel, jag ska slå till dig. Lugna ner dig, säger jag, och då säger han det en gång till och jag hinner tänka att, nu slår han mig.

Både under och efter rättegången erkände Charles Eriksson att han verkligen sagt så till Madelaine Vilgren. Och det är något han idag ångrar. Men han erkänner inte brott och säger att Madelaine Vilgren provocerat honom och att hans sinne rann över.

– Egentligen borde jag smälla till dig, det sa jag, det är bara konstatera. Men jag menade det inte, jag menade inte att allvarligt hota henne.

Sa du jävla kärringjävel?
– Ja, det gjorde jag.

En månad efter händelsen blev Charles Eriksson uppkallad till ett möte med partiet. Där fick han valet att avgå eller bli polisanmäld.

–Jag anser att det är ren utpressning, säger han.

Du sa under rättegången att det här är ett sätt att få bort dig från politiken, är det så?
– Ja, helt klart.  

Sprickan inom socialdemokratin i Ödeshög är total. Två olika falanger kämpar mot varandra. Charles Eriksson har inte bestämt om han ska avgå. Frågan är hur partiet ska fortsätta.

– Det kommer att bli tufft, vi kan råka på överraskningar hela tiden, säger Madelaine Vilgren, Det går inte att göra nåt åt, de är folkvalda.

Dom i målet kommer den andra oktober.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".