Norrköping

Här grävs de Geers trädgård fram

Uppdaterad 15:09
I Norrköping pågår just nu en unik arkeologisk utgrävning. För första gången ska Louis de Geers trädgård, som försvann för nästan 300 år sedan, utforskas.
- Det var nog en ganska vacker trädgård, säger arkeologen Kenneth Svensson.

Det var 1627 som industrimannen Louis de Geer byggde ett stort palats på Saltängen i Norrköping. Vid huset anlade han också en stor trädgårdsanläggning.

- De gäster som kom till Louis de Geer i alla fall på sommarhalvåret kunna strosa omkring och njuta ganska rejält. Så Axel Oxenstierna, en av den tidens stora höjdare i Sverige, han var kanske här och plockade sig ett äpple, säger Kenneth Svensson.

Palatset revs efter en brand 1711 och därefter försvann även trädgården. Men trots att det gått nästan trehundra år sedan anläggningen försvann hoppas arkeologerna nu kunna hitta fynd av både växter och hur trädgården egentligen sett ut.

– Vi hoppas att hitta kärnor, frukter och rester från växter som kan avslöja vad han har odlat i trädgården säger Kenneth Svensson.

Vet man hur den här trädgården har sett ut?
- Nej inte exakt. Det finns en del skriftligt material som talar om vad han köpt för växter och vilka träd han låtit skeppa in här för att plantera. Men vi vet ingenting om hur den sett ut i strukturen.  

Utgrävningen kommer att pågå i cirka en månad till och sedan kommer det att uppföras bostadshus på tomten. Vid utgrävningen har man även hittat byggnadsmaterial från Louis de Geers palats, som spreds över tomten vid rivningen.

- Det är bland annat Holländskt tegel och keramik som vi nu tar tillvara, förklarar Kenneth Svensson.

Hur vanligt är det att man letar efter trädgårdar på det här sättet?
- Det är jätteovanligt, i Holland har man hållit på med det här och i England finns det nog också en del, men i Sverige är det ytterst ovanligt. Jag tror det är första gången.  

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se