östergötland

Allt färre telefonautomater

Allt fler telefonkiosker försvinner runt om i landet. Ydre, Ödeshög och Boxholm blir snart helt utan telefonautomater. Anledningen är att de flesta människor idag har mobiltelefon vilket gjort automaterna överflödiga.

Idag har i stort sett alla en mobiltelefon, ja inte bara en, enligt Telia finns det fler telefoner registrerade än det finns människor i landet. Få använder telefonautomaterna som blir för dyra i underhåll. Telia har därför bestämt att ta bort över 400 av automaterna i landet.

- De är för få samtal vid automaterna, det går inte ihop sig ekonomiskt menar Stefan Borgquist som är ansvarig för telefonautomaterna på Telia.

I Ydre, Ödeshög och Boxholm monteras nu de sista telefonautomaterna ner. I Finspång blir en automat kvar och även i Mjölby och Kinda försvinner automater. Telia erbjuder kommunen att själv finansiera automaterna, men enligt Ingemar Nordström i Boxholm var det inget alternativ.

- Det skulle kosta 10 000 kronor per år, och kommunstyrelsens arbetsutskott anser inte att det är värt att lägga den kostnaden då automaterna knappt används.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se