Östergötland

Värmen dyrast i Ödeshög

Hushållens kostnader för värme, vatten och avlopp, el och avfallshantering fortsätter att stiga kraftigt. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som Hyregästföreningen gjort. Avgifterna varierar dessutom kraftigt i länet.

I Ödeshög är avgifterna som dyrast, i Linköping billigast. Det skiljer nästan 5 000 kronor i avgifter för en lägenhet på 60 kvadratmeter.

Men det är naturligt för mer glesbygda kommuner att ha dyrare kostnader säger Erik Malmberg på hyresgästföreningen och menar att Tekniska verken, som sköter fjärrvärmen i Linköping utnyttjar sin monopolställning.

På tekniska verken håller man inte med, utan säger att det är ökade investeringar och dyrare oljepriser som gör att fjärrvärmen blir dyrare.

– Om man tittar på undersökning så ligger vi ändå på plats 29. Så vi ligger ju förhållandevis bra till ändå. Vi försöker vara så effektiva som möjligt säger Lars-Ove Gustavsson på Tekniska Verken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".