Bakgrund: Tre butiksrån och ett mord

Under tre dagar sker tre grova butiksrån och ett mordförsök i Göteborg. Två dagar senare sker ett mord i Norrköping. Paret, en 23-årig kvinna och en 30-årig man, står nu åtalade misstänkta för de fyra gärningarna. Så här har rånen gått till enligt polisen:

Göteborg den 29 mars: En butik i Västra Frölunda i Göteborg rånas av en man och en kvinna. Kvinnan kommer in och utger sig för att handla, när butiken är tom på övriga kunder slår rånarna till.

Mannen kommer in och överfaller butiksägaren och trycker en kniv mot hans hals. Rånarna försvinner med cirka 4 000 kronor i kontanter. Efteråt återvänder kvinnan för att hämta sin plånbok och utger sig för att vara ett vittne. Gärningen rubriceras som grovt rån.

Göteborg den 30 mars: Rånarna slår till igen, den här gången mot en butik på Januarigatan i Göteborg. Tillvägagångssättet är detsamma. Kvinnan rekognoserar i butiken, när butiksägaren är ensam inträffar rånet.

Mannen överfaller butiksägaren och misshandlar honom med knytnävsslag, tar strypgrepp och håller en kniv mot hans hals. Kvinnan låser butiken och plockar åt sig 40 000 kronor i kontanter, trisslotter och telefonkort. Innan rånarna flyr hotar de att döda butiksägaren om han avslöjar vilka dem är. Gärningen rubriceras som grovt rån.

Göteborg den 31 mars: Tredje rånet sker mot ett snabbköp på Lantmätaregatan i Göteborg. Rånarna går tillväga på samma sätt som tidigare, där kvinnan går in först i butiken för att rekognosera. Den här gången drar mannen in butiksägaren i ett kontorsutrymme innanför affärslokalen.

Men innan kvinnan hinner låsa butiken kommer kunder in i affären. När butiksägaren försöker ropa på hjälp tar mannen strypgrepp och hugger kniven mot honom. Butiksägaren lyckas få undan kniven utan att bli skadad. Rånarna flyr och kommer över cirka 12 000 i kontanter samt butiksägarens klocka. Gärningarna rubriceras grovt rån och mordförsök.

Norrköping den 2 april: Strax före stängningsdags, cirka kvart i åtta på kvällen, kliver kvinnan in i kiosken på Hagebygatan i Norrköping Efteråt kommer mannen in i butiken och överfaller kioskägaren, drar in honom i ett kontorsutrymme bakom disken. Kioskägaren gör motstånd och knivhuggs fem gånger, men lyckas ta sig ut ur kiosken.

På asfalten utanför faller han till marken och avlider. Rånarna bestämmer sig för att avbryta rånet och fly från platsen. Både kassaapparaten och kassaskåpet i kiosken lämnas orörda. Ett vittne på cykel ser rånarna och bestämmer sig för att följa efter. Mannen hotar vittnet med en kniv och hugger kniven i cykelns framdäck. Gärningarna rubriceras som mord och försök till grovt rån samt olaga hot.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se