FINSPÅNG

Kommunen köper Folkets hus

Trots mycket kärv ekonomi köper nu Finspångs kommun Folkets hus för 3,9 miljoner kronor. Kommunen vill nu utveckla ett kulturens hus i samarbete med föreningar och studieförbund.

Beslutet om att köpa tillbaka Folkets hus togs på kommunstyrelsens sammanträde i veckan. Bakom beslutet stod Finspångs styrande partier.

– Det blir för dyr hyra om någon annan äger det. Det blir billigare om vi äger huset själva, och bygger om det själva, säger kommunstyrelsens ordförande Denny Lawrot (C).

För drygt ett år sen köptes byggnaden av fastighetsbolaget Ericsson fastigheter. Säljare var Folketshusföreningen, som fått ekonomiska problem. Kommunen vill nu använda byggnaden till att utveckla ett kulturens hus i Finspång. Tanken är att musikskolan ska flytta in i lokalerna och att den nedlagda bion ska återuppstå.

– Vi har en ambition att hitta någon som kan driva biografen, säger Denny Lawrot.

Finspång har drabbats hårt av den ekonomiska krisen och tvingats säga upp personal i både skolan och omsorgen. Så sent som i våras avslog kommunstyrelsen förslaget att köpa tillbaka Folkets hus med anledning av att det blir för dyrt när kommunen skulle spara 80 miljoner kronor på tre år. Men nu har kommunstyrelsen ändrat sig.

– Det här är en investering som vi har råd med, säger Denny Lawrot. 

Socialdemokraterna valde att inte delta i beslutet. Partiet vill istället återkomma med besked i frågan nästa vecka då det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige. Om kommunen då beslutar att köpa fastigheten ska köpet gå igenom under oktober.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se