ÖSTERGÖTLAND

Ska bussen lösa tågproblemen?

Förslaget från Östgötatrafiken om att köra buss på sträckan Linköping – Åtvidaberg istället för tåg, möts av positiva reaktioner från kommunstyrelsen i Åtvidaberg.
– Det vore ett jättebra alternativ för Åtvidaberg, säger ordförande Lennart Haraldsson (S).

Tågtrafiken på Tjustbanan och Stångådalsbanan dras med stora problem, bara på Tjustbanan har nästan 2 000 avgångar ställts in på ett drygt år. Östgötatrafiken, som driver trafiken, tycker att buss vore det bästa på sträckan, och företaget får nu medhåll av Lennart Haraldsson (S) som är ordförande i Åtvidabergs kommunstyrelse.

– För Åtvidabergs del är bussen ett jättebra alternativ. Det tar 30 minuter med expressbussen till Linköpings resecentrum, det är en utmärkt förbindelse. För Grebo och Björsätter spelar det ingen roll hur bra Tjustbanan blir, där är buss det enda möjligheten till kollektivtrafik.

I Kinda är man inte lika positiv till att gå över till busstrafik. Anders Ljung (C) som är kommunstyrelsens ordförande förordar inte bussen.

–  Det tycker jag låter som ett dåligt alternativ. Det är tät trafik på 34:an, och öka på den ytterligare med fler bussar ser jag inte som ett bra alternativ. Jag skulle hellre vilja ha mer pendeltrafik på järnvägen så att vi kan avlasta 34:an.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se