Paul Johansson, vd för S:t Anna hus i Valdemarsvik.
Valdemarsvik

Ljusning för småhustillverkare

Landets småhustillverkare börjar se en vändning på marknaden. Efter ett tufft år börjar nu många företagare att fylla på sina orderböcker igen.
– I dag ser det lite mer hoppfullt ut, säger Paul Johansson, vd på S:t Anna hus i Valdemarsvik.

– Senaste månaden har vi märkt att tendensen hos kunderna har vänt. Tidigare var man ute och tittade, nu säger man att man ska ha ett hus redan vid första kontakten, säger Paul Johansson.

Byggjobbarna på fabriken i Valdemarsvik har att göra just nu. Annat var det för några månader sedan. Den finansiella krisen slog hårt mot hela småhusbranschen och orderingången sjönk i takt med att lågkonjunkturen blev allt mer intensiv.

Men under sommaren hände något och marknaden tog fart vilket även Per Olof Sjöö, ordförande i facket för skogs, trä och grafisk bransch kan bekräfta.

– De signaler vi får in från landet talar om att man ser en ljusning i tunneln och att en hel del av våra medlemmar som tidigare har varit varslade återanställs, säger Per Olof Sjöö.

Från juni förra året till april i år varslades lite drygt 1 700 anställda inom branschen, hur många av dem som har återanställts finns det i dag inga uppgifter på. För Paul Johansson som tvingades säga upp halva sin personalstyrka tidigt i våras innebär den ökade orderingången att han har kunnat ta tillbaka nästa alla uppsagda.

– Vi var 25 man tidigare, i dag är vi ungefär 20, säger Paul Johansson.

Paul Johansson anser att fjolårets varsel och uppsägningar var nödvändigt - då.
– Ja, det var det nog. Då visste man inte. Det var tvärmörkt framåt och det var ingen som kunde förutspå den snabba tvärnit som kom, säger han..

De senaste siffrorna från Trä- och Möbelindustriförbundet för januari till augusti i år visar visserligen att orderingången hos medlemsföretagen fortfarande ligger 12 procent lägre än för samma period förra året men Paul Johansson tror att man snart är på samma produktionsnivå igen.

– Vi kommer nog att vara det någon gång efter årsskiftet. De ordrar som ökar nu, där tar det ett tag innan byggloven kommer igång, säger Paul Johansson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".