1 av 2
Två nya utredare ska lösa dubbelmordet. Från vänster förundersökningsledare Jan Staaf och utredningsledare Nils Ahlberg.
2 av 2
Mördarens mössa, dubbelmordet i Linköping 2004
Linköping

Dubbelmordet: Polisen ratar teori om 13-åring

Polisen ratar polisprofessor Leif GW Perssons teori om att dubbelmordet i Linköping begicks av en 13-åring.
- Persson är en klok gubbe men den här gången tror jag att han har fel, säger Jan Staaf, ny förundersökningsledare för fallet.

Det var i december förra året som polisprofessor Leif GW Persson presenterade en ny teori om dubbelmördaren. Att morden i Linköping den 19 oktober 2004 skulle begåtts av en tillsynes fullt normal tonårskille mellan 13 och 17 år.

- Han går i skolan när det här händer, han är på väg till skolan när det händer, berättade Leif GW Persson i en intervju med Sveriges Radio Östergötland förra året.

Men efter nära ett års utredande har polisen kammat noll. Trots flera hundra tips, förhör och dna-topsningar har polisen inte kommit närmare mördaren.

- Det har kartlagts ett flertal ynglingar i området och de flesta av dem är hörda och har även fått lämna dna-prov. Som du förstår så har det inte gett något resultat, säger Jan Staaf.

Lagom inför femårsdagen av morden tar nu två nya utredare över utredningen. Jan Staaf och Nils Ahlberg har båda arbetat med fallet sedan dag ett. De tror att mördaren varit i 20 års åldern, att morden skett plötsligt och oplanerat och att mördaren lider av en psykisk störning.

- Personligen tror jag på den linjen, det måste vara en psykiskt störd person som utför en sån här handling, säger Nils Ahlberg.

- Rent krasst bryr jag mig inte om det är en 13-åring eller en 23-åring som har gjort det här dådet. Det viktiga är att vi hittar en gärningsman, det är det primära för oss, säger Jan Staaf.

Med hjälp av DNA vet polisen att mördaren är en man från nordeuropa, hade mellanblont hår och röker eller snusar. Enligt Jan Staaf är det utgångspunkten för den fortsatta utredningen.

- Det här är en väldigt lång person som är blond och ung. Utifrån de premisserna så fortsätter vi våra förhör och kommer att systematiskt leta efter gärningsmannen och inte hitta på några nya märkliga grepp. För det finns inget trolleri vad gäller polisarbete utan det är hårt metodiskt arbete som gäller, säger Jan Staaf.

Vi har sökt Leif GW Persson för en kommentar men han har inte varit anträffbar.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Läs mer:

Fråga

Fakta: Dubbelmordet i Linköping

En åttaårig pojke var på morgonen den 19 oktober 2004 på väg till Tunvallaskolan när han i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsögatan i centrala Linköping blev överfallen och knivdödad av en okänd man. Strax innan hade mannen knivskurit en 56-årig kvinna svårt omkring 15 meter längre bort.

Kvinnan avled senare samma dag på Universitetssjukhuset i Linköping. Efter dåden sågs gärningsmannen lugnt lämna området. Morden väckte stor förstämning, inte minst i Linköping och polisen har lagt ned mycket arbete på att gripa mördaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista