Foto: Lars Pehrson/SCANPIX
Linköping

Långa dagar för städpersonal

Uppdelade arbetstider är ett växande problem för städpersonal på skolor i Linköping. Många börjar tidigt på morgonen och slutar på kvällen, med flera timmars paus mitt på dagen.

– Ensamstående kvinnor exempelvis, har ju väldigt svårt att lämna bort barnet så tidigt på morgonen och sen inte få träffa det på kvällen heller, säger Göran Brinkeback. Han tycker att upphandlingsenheten bör ta ett större ansvar för städpersonalens arbetstider, eftersom det är de som sköter avtalen med skolorna.

Linda Fransson städar på Skäggetorpsskolan i Linköping. Hon börjar sju på morgonen och arbetar till tio. Sen har hon tre timmars paus innan dagens andra pass påbörjas klockan ett.

– Man vill ju gärna ha sju- till fyrajobb eftersom det blir sena kvällar, säger hon

På Linköpings kommuns upphandlingsenhet håller man inte med om att ansvaret skulle vara deras.

– Det är en missuppfattning, säger Britt-Marie Andersson som ansvarar för upphandlingarna med skolorna. Hon säger också att hon har förståelse för skolornas krav eftersom det är svårt att städa när lokalerna är fulla av elever.

Skäggetorpsskolans rektor Kerstin Jonsson anser sig inte heller ha nåt ansvar för städpersonalens arbetstider utan anger helt enkelt vilka tider som skolan ska städas.

– Hur företagen lägger sina scheman - om det blir på förmiddagen på något annat ställe och på eftermiddagen här, det kan ju inte jag lägga mig i, säger hon.

Göran Brinkeback på Östgötastäd säger att han försöker lägga scheman så bra som möjligt, men att det inte alltid går. Han tycker att hela situationen är svår eftersom det skulle innebära stora förluster att tacka nej till städuppdragen på skolorna.

– Vi kan ju låta bli att ta jobb, men då kanske vi måste friställa personal, säger han.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".