1 av 2
Anna Skarhed
2 av 2
Göran Lambertz

Anna Skarhed utsedd till ny JK

Uppdaterad 11.24
Justitierådet Anna Skarhed, född och uppvuxen i Linköping, har utsetts till ny justitiekansler. Hon var tidigare lagman vid Linköpings tingsrätt. Hon efterträder Göran Lambertz från Kisa som nu ska bli domare i Högsta domstolen.

Anna Skarhed har varit justitieråd i Högsta domstolen (HD) sedan 2005. Hon var dessförinnan lagman vid Linköpings tingsrätt under åren 2003-2005. Nu blir hon ny JK:

– Jag tycker att det är roligt att ha fått det här ansvaret och det här uppdraget och att vara kvinna, säger Anna Skarhed i en kommentar.

Sedan 2008 har Anna Skarhed haft ett uppdrag av regeringen att utvärdera tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst. Utredningen ska vara klar våren 2010.

JK:s uppdrag är att kontrollera om myndigheterna följer lagar och regler. JK ska också agera åklagare i tryckfrihetsmål.

Anna Skarhed efterträder Göran Lambertz från Kisa, som varit justitiekansler sedan oktober 2001. Han blir istället domare i Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".