Finanskrisen har gjort bankerna mer restriktiva till att låna ut pengar. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Östergötland

Svårt att sälja företag när färre får låna

Finanskrisen har gjort det svårare att sälja företag. Samtidigt är det många 40-talister som vill avveckla sina rörelser för att kunna gå i pension.

– Det är klart det är bekymmersamt när man är inställd på att man vill avveckla sitt företag och låta det leva vidare men tänkta köpare får inte tillgång till pengar, säger Kurt Lundqvist, företagare från Mjölby.

66-årige Kurt Lundqvist hade helt andra planer för sitt liv, under hösten förra året började han försöka sälja företaget för att kunna gå i pension men efter att försökt både på egen hand och med hjälp av företagsmäklare i nästan ett år utan resultat kan han konstatera att hans drömmar är svåra att uppfylla i nuläget.

Hur planerar du framåt?
– Jag får fortsätta och kämpa vidare, men det är inte precis vad jag har tänkt mig på gamla dagar.

Köpare finns men problemet är att bankerna säger stopp berättar Kurt Lundkvist som har fått avfärda fyra köpare eftersom de inte har fått låna pengar. Och han är inte ensam om sin situation berättar företagsmäklaren Rolf Pettersson i Norrköping.

– Jag tycker att det förändrades under hösten 2008. Jag hade själv då en affär som jag skulle genomföra och vi gick till banken i början på november och då säger banken tyvärr, vi har inga pengar ni kan komma tillbaka om en månad och de har fortfarande inte några pengar till att genomföra den här typen av transaktioner.

Efter den finansiella krisen som slog till för ett år sedan har bankerna blivit tuffare och det här har påverkat de som vill köpa företag och som inte har eget kapital. Enligt företagsmäklaren Rolf Pettersson vill bankerna ha en egen insats på halva köpeskillingen och det här har fått marknaden att tvärnita, vilket även Örjan Hansson företagsmäklare på ett annat företag i Norrköping kan intyga.

– Antalet transaktioner har gått ner någonstans runt 30 procent, för oss och även för andra aktörer.

Vad får det för konsekvenser?
– Att de som i dag kanske borde ha sålt sina företag, jag tänker på den framgångsrika 40-talist generationen där många fortfarande sitter kvar med sina företag.

Just så är det för företagaren Kurt Lundqvist från Mjölby, och trots att han försöker trappa ned finns det hela tiden hur mycket som helst att göra. När Ekot pratar med honom är han till exempel på väg för att träffa kunder och leverantörer på en maskinmässa i Milano.

För att Kurt Lundqvist inte ska behöva lägga ned sitt företag hoppas han nu att bankerna ska ändra sin inställning.

– Vare sig det är positivt eller negativt så är det svårt att få till ett möte med bankerna, det är bekymmersamt. Det måste hända någonting.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".