Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Norrköping

Dricksvatten smittat med ehec

Ehec-bakterie har påträffats i en dricksvattenbrunn i Skärkind utanför Norrköping. En familj av de 35 hushållen som använder sig av vattnet har insjuknat. Kommunen har ännu inte hittat smittkällan.

– Den bakterien är rätt så otäck. Det krävs väldigt liten mängd och barn kan drabbas väldigt hårt, de kan få njursvikt eller hjärnskador, säger Visna Karanovic, miljö- och hälsoskyddsinspektör på bygg- och miljökontoret i Norrköping.

- Vi har två huvudspår, det ena är avloppet och det andra är att det är smitta via djur, då ehec kan förekomma inom djurbesättningar utan att djuren behöver vara sjuka.

Vad ska de göra som får sitt vatten från den här brunnen?
- De har fått kokningsrekommendationer och ska koka allt vatten som kommer i kontakt med munnen, som till exempel vid matlagning och tandborstning.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Fakta: EHEC

EHEC (enterohemorragisk Escheri´chia co´li) är en benämning på stammar av kolibakterier. Bakterien kan framkalla svår tarminflammation med blödning samt störning av andra organfunktioner, särskilt njursvikt, hos yngre barn som kan vara livshotande.

EHEC finns i tarmkanalen hos nötkreatur och andra husdjur, utan att framkalla sjukdom. Infektioner kan uppkomma vid bad i insjöar intill betesmarker, då barn besöker lantgårdar och kommer i kontakt med kreatur.

Infektion med EHEC är anmälningspliktig enligt svensk smittskyddslagstiftning och räknas som allmänfarlig.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".