Foto:Henrik Montgomery/SCANPIX
Linköping

Lyckad insats mot ungdomsfylleri

Polisens satsning i Linköping i somras mot ungdomsfylleri och brott som följer fyllan i spåren, har gett resultat. Flera langare svarar inte längre i sina mobiler när ungdomar ringer.

- Vi känner att vi gör en bra insats som måste fortgå, säger Joakim Stenman vid Närpolisen i Linköping.

Polisen har arbetat nära ihop med kommunen och Åklagarmyndigheten och arbetsmetoderna känns igen: Polisen häller ut alkoholen på plats. Skriver en rapport. Kontaktar föräldrarna och skriver anmälningar. Joakim Stenman tycker det är ett viktigt arbete.

- Även för samhället i slutänden när vi förhoppningsvis kan få ner misshandelsfallen, sexuella övergrepp på unga tjejer som är onyktra.

Vad säger ungdomarna om era aktiviteter?
- De har varit väldigt öppna att prata om alkoholen, var de får tag i alkohol och så. Vi har ett väldigt bra samarbete med ungdomarna får jag säga.

Satsningen pågick mellan april och slutet av september och resulterade i att 26 personer nu är misstänkta för brott mot alkohollagen och närmare hundra personer har förhörts som vittnen.

Både ungdomarna som köpt och en del av langarna som ertappats är tonåringar. Och det är mobiltelefonen som gjort det så mycket lättare i dag än förr att få tag på alkoholen, säger Joakim Stenman.

Men nu svarar langarna alltså inte längre i samma omfattning. Och polisen fortsätter sitt arbete:

- Vi har ju ett par helger som kommer framöver halloween och lucia. Då kommer vi att intensifiera arbetet igen mot alkoholen, säger Joakim Stenman.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".