Linköping

Delade arbetstider ett steg tillbaka

Frågan om vem som egentligen har ansvar för städpersonalens delade scheman förblir obesvarad. Fackförbundet Kommunal och flera städbolag har länge försökt få Linköpings kommuns upphandlingsenhet att mjuka upp skolornas krav på städtider, men utan resultat.

Anna Larsson, fackligt ombud för städpersonalen i Linköping, tycker att delade scheman är ett steg tillbaks i utvecklingen.

– 1984 fick man in att man skulle städa på dagtid för att man skulle ha bättre arbetstider, att man skulle synas bland barnen. De här delade turerna som de har - de går upp tidigt på morgonen, de går hem på dan och så ska de tillbaka på kvällen. De träffar ju knappt sin familj, säger hon.

Krister Thorell, chef för upphandlingsenheten i Linköping, har förståelse för fackets och städbolagens synpunkter men tycker inte att ansvaret ligger hos upphandlingsenheten.

– Verksamheten som bedrivs på skolorna är den som styr och de krav som skolan ställer gentemot oss på upphandlingsavdelningen i kravspecifikationer är det som råder. Vi avgör inte i den frågan, säger han.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".