1 av 3
Norrköping uppfyller inte målen. Foto Henrik Montgomery / SCANPIX
2 av 3
Dorthy Sparelius
3 av 3
Ulla Bäckman styrelseledamot PRO

Många dör ensamma

Målet om att ingen ska behöva dö ensam uppfylls inte i Norrköping. 15 procent av dem som avled på permanent särskilt boende i Norrköping förra året - dog ensamma.

Det visar en rapport som kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska lägger fram för politikerna nästa vecka. Kommunalrådet Kerstin Hildebrand (V) är ordförande i vård och omsorgsnämnden.

– Om det är så att man inte själv vill dö ensam så tycker jag att det är tråkigt. Jag vill följa upp det och se vad vi kan göra åt det. Vi ska följa upp det och se hur det kan ske i så pass många fall, säger Kerstin Hildebrand (V).

Rapporten bygger på data från palliativa registret som behandlar olika delar omkring vården i livets slutskede. 15 procent av dem som avled förra året på permanent särskilt boende det vill säga personer som bor inom äldrevården eller inom handikappsomsorgen i Norrköping - dog ensamma.

Detta trots att många verksamheter har målet att ingen ska behöva dö ensam. Men kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Anita Ottosson är ändå nöjd med att så många har någon vid sin sida.

– Jag kan säga att jag tycker att det är bra att det är åttiofem procent som har någon närvarande, säger Anita Ottosson.

Det är ändå godkänt tycker medicinskt ansvarig sjuksköterska, men det tycker inte 81-åriga Dorthy Sparelius.

– Jag tycker det är förskräckligt att man ska behöva dö ensam, säger Dorthy Sparelius.

Dorthy Sparelius som bor på ett äldreboende tror att det har med vårdens besparingar att göra.

– Många gånger ser man att personalen är fåtalig, det är pengar det gäller förstås, det är väl det som fattas, säger Dorthy Sparelius.

Ulla Bäckman är styrelseledamot i PRO och ledamot i det kommunala pensionärsrådet och arbetar främst med frågor som rör äldrevården i Norrköping.

– För några år sedan var den här frågan uppe. Då beslutades det i kommunen att ingen skulle behöva ligga ensam och dö. Idag så är det väl så tyvärr att ekonomin inte tillåter alla gånger att man kan bevaka någon som är döende. Det är naturligtvis mycket tråkigt, säger Ulla Bäckman.

Jenny Lundgren arbetar som undersköterska på Konstantinopels vårdboende i Norrköping. Jenny Lundgren säger att vakande personal sätts in om det inte finns någon anhörig på plats. Men att det ändå förekommer att personer dör ensamma kan ha andra orsaker menar hon.

– De kanske inte är så att de alltid vill ha folk med sig, det är många som väljer att dö ensamma. Det är inte heller alltid som man vet när en människa går bort, säger Jenny Lundgren.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".