Nu granskas byggbranschen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Östergötland

Dåliga säkerhetsrutiner på byggen

Uppdaterad 9.50

Bara fyra av tio företag i byggbranschen genomförde regelbundna riskbedömningar förra året. Därför ska nu 150 byggarbetsplatser i Östergötland och Sörmland granskas.

Det är Arbetsmiljöverkets undersökningar som visat att byggföretagen är för dåliga på att dokumentera de risker som finns på arbetsplatserna. Deras förhoppning är att fler ska ta tag i problemet och i förlängningen åtgärda eventuella brister.

– Vi vill att de själva ska ha tänkt igenom om de har några risker ute på sina byggen. Och de ska ha skrivit ner dem och vidtagit åtgärder för att förebygga olyckor och sjukdomar, säger Mona Esping som leder projektet.

Enligt arbetsmiljöverkets tidigare undersökningar saknas skriftliga riskbedömningar på sex av tio arbetsplatser. Nu ska myndigheten kontroller 1 400 småföretag i landet, 150 av de i Östergötland och Sörmland.

Men byggjobbarna Wisam Gabro och Anders Eriksson i Norrköping tycker att man tänker på säkerheten inom företaget de jobbar för.

– Vi har gått många kurser och vår firma satsar på sånt ganska mycket, säger Wisam Gabro.

– Vi försöker alltid tänka på vad vi gör och hur vi gör det framför allt, säger Anders Eriksson.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".