Motala

Arkeologer spurtar i Älvestad

Den arkeologiska utgrävningen av den nerbrunna kyrkan i Älvestad utanför Motala har dragit ut på tiden. Men nu sätter länsmuseet in fler arkeologer för att hinna klart så att återuppbyggnaden av kyrkan kan börja innan vintern.

– Det är en knäskål. Än så länge har jag bara hittat en och jag vet inte om det är höger eller vänster. Så jag jämför med ett skelett som ligger framme här, säger arkeologen Lasse Norr.

Skelett och benbitar ligger begravda huller om buller under det som tidigare var golvet i Älvestad kyrka. Efter branden 2007 bestämdes snart att kyrkan skulle byggas upp på nytt. Men innan man får börja bygga nytt måste en arkeologisk utgrävning göras.

– Det vi har gjort är att klarlägga kyrkans olika byggfaser över tid, säger Anders Lundberg som leder teamet av arkeologer från Östergötlands länsmuseum.

De äldsta fynden man gjort är keramikskärvor från 1000-talet, annars är det de stora mängderna gravar inne i kyrkan som förvånar arkeologerna.

– I den här mittgången har man gjort väldigt många begravningar. Det ser ut som att man stoppat ner massa gravar i en mixer och kört runt.

Nu slutspurtar arkeologerna för att hinna klart innan vintern. Därför har man förstärkt bemanningen från två till fem personer.

– Det är i huvudsak för att man vill komma igång med kyrkbygget så snabbt som möjligt och så vill ju vi också helst undvika att vara här och gräva när det är för kallt.

Utgrävningen beräknas vara klar i månadsskiftet oktober-november.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista