Universitetssjukhuset kan bli ett av två sjukhus där hörselskadade kan få vård cochleaimplantat. Foto: Ingvar Karmhed Scanpix
Linköping

Linköping kan få cochleavård

Universitetssjukhuset i Linköping kan bli ett av två centrum i landet som behandlar hörselskadade barn genom så kallade cochleaimplantat.

Behandlingen innebär att en elektrod opereras in i örat på patienten. En mikrofon omvandlar sedan ljud till elektriska impulser som skickas till örat. Vården med cochleaimplantat ska koncetreras till två sjukhus i landet, och landstinget har ansökt om att Universitetsjukhuset i Linköping ska bli ett av dem.

Bland annat pekar landstinget på att US har en organisation som passar uppdraget och att man har hög kirurgisk kompetens.

Fakta: Cochleaimplantat

För vissa gravt hörselskadade personer kan ett cochleaimplantat ge mycket god effekt. Principen för cochleaimplantat är att direkt stimulera kvarvarande hörselnerver.

Den inkommande ljudsignalen tas upp via en mikrofon vid örat och omformas i en processor till elektrisk stimulering av hörselnerven via en elektrod som placeras inne i hörselsnäckan. På så vis kan ljudet "hoppa över" de förlorade hörselcellerna och ändå få signaler att nå centrala nervsystemet.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".