De stora tjurarna borde leva vidare, menar Thomas Modin. Foto: Björn Larsson Ask Scanpix
Östergötland

Länsstyrelsen: Låt älgtjurarna leva

I morgon inleds älgjakten. Men älgstammen i Östergötland är av dålig kvalitet, med få äldre och stora tjurar.

Därför hoppas Thomas Modin, ansvarig för viltförvaltningen på länsstyrelsen i Östergötland, att jägarna har tagit informationen till sig och låter de stora tjurarna leva vidare.

– Vi har skjutit för ensidigt, mycket vuxna tjurar och då blir det sned könsfördelning i vuxenstammen. Det blir för få mogna älgtjurar som står för rätt brunstbeteende, säger han.

Älgstammen i Östergötland ökar. Förra året sköts fler älgar i länet än det gjorts på flera år. Men enligt Thomas Modin är kvaliteten på älgstammen för låg, med för mycket unga djur.

Medelåldern på älgarna måste bli högre. Länsstyrelsens rekommendationer är därför att jakten i första hand inriktas på älgkalvar. Minst 60 procent av de älgar som skjuts ska vara kalvar.

Det målet nåddes också förra året. Av de vuxna djur som skjuts bör bara 30 procent utgöras av älgtjurar.

Thomas Modin säger att de östgötska jägarna blivit bättre på att förvalta älgstammen, och tycker att det är viktigt att man fortsätter på den inslagna vägen.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".