1 av 2
Bettan Andersson
2 av 2
Naim Terbunja

Hon kickas som boxningsordförande

Uppdaterad 15.42
Det blir tronskifte i boxningsförbundets ledning. Bettan Andersson, som varit ordförande sedan 2005, får sparken. Patrick Wheeler tar över.
– Bytet av ordförande är viktigt för svensk boxning, säger Linköpingsboxaren Naim Terbunja, som under en längre tid varit i strid med förbundet.

Bråket mellan OS-boxaren Terbunja och boxningsförbundet tog fart när förbundstränaren Majid Jelili fick sluta. Terbunja ville ha Jelili kvar och hotade under sommaren att hoppa av satsningen på OS i London 2012. Naim Terbunja har sedan dess krävt en förändring i boxningsförbundets styrelse.

När förbundet höll årsmöte under helgen föreslog valberedningen att Bettan Andersson skulle fortsätta som ordförande. Så blir det inte. Under söndagens möte valdes istället Patrick Wheeler till ny ordförande i en dramatisk omröstning. Slutresultatet skrevs till 43-41 till Wheeler.

– Jag har stort förtroende för Patrick Wheeler, men det är ännu oklart om Majid Jelili kommer tillbaka som tränare, säger Terbunja till SR Östergötland.

Även vice ordföranden Terry Laitala och flera av styrelseledamöterna beslutade sig för att avgå i samband med årsmötet.

– Jag förstår inte varför distrikten vill ha en ny styrelse, jag är väldigt besviken säger Laitala till SR Östergötland.

Vi har utan framgång sökt Bettan Andersson för en kommentar.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".