Boxholm

Nya stationer för tågen föreslås

I framtiden kan pendeltågen genom Östergötland göra fler stopp längs vägen än idag. I alla fall om Boxholm och några kommuner till får som de vill. Tillsammans med Mjölby och tre smålandskommuner har Boxholms kommun gjort en egen utredning om var nya pendeltågsstationer skulle kunna byggas.

– Det betyder ju väldigt mycket att få ett tågstopp när man har en ort som ligger utmed banan. Det blir en oerhörd tillväxtpotential på en sådan ort om man får ett tågstopp, säger Boxholms kommunalråd Per-Arne Larsson (S)

Han hoppas att den nya utredningen ska göra det lättare att bygga nya stationer längs pendeltågssträcken Linköping-Nässjö. Fyra nya stationer föreslås, en ligger i Östergötland nämligen Strålsnäs i Boxholms kommun.

Men det är långt ifrån gratis, en ny plattform för tågen kostar 11 miljoner.

– Jag tror huspriser med mera skulle gå upp. Nybebyggelse tror jag inte på men det vore jättebra om det stannade, säger Martin Fridlund en av 400 invånare i Strålsnäs.

Hans fru pendlar till arbetspendlar till Tranås och tycker det vore perfekt om tåget stannade.

– Det är nog många som skulle välja att ta tåget. Det är många som pratar om det. Det är ju synd att inte använda stationen när den ändå finns, säger Monica Fridlund.

Men Martin har svårt att tro att han verkligen kommer att få möjligheten att ta tåget till Tranås, Nässjö eller Linköping i framtiden.

– Jag tror att samhället är för litet. Det är för få som bor här.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".