Folkhälsan tar stryk av hög arbetslöshet. Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX
Östergötland

Arbetslösheten hot mot folkhälsan

Ungdomsarbetslösheten ses det som det stora problemet för folkhälsan i länet framöver. Det säger Norrköpings kommunalråd (V) Kerstin Hildebrand, sedan en ny rapport om östgötarnas hälsa presenterats.

- Att så många ungdomar uppelver att de mår dåligt, känner sig osäkra inför framtiden, det tycker jag är det allvarligaste, säger Hildebrand.

Flera politiker från länet hade samlats för att ta del av rapporten i dag om folkhälsan i länet, en rapport som nu ska ligga till grund för ett fortsatt arbete. Och det är inte bara frånvaron av sjukdom som påverkar folkhälsan. Även sådant som arbete, inkomster och socialt deltagande finns med i vårt välbefinnande. Och i den öppna rapport som nu presenteras kan kommuner och landsting jämföra sig.

Östergötland hamnar i topp tre på grund av få fallolyckor bland personer äldre än 65 år. Främsta orsaken anses vara att kommuner anställt personer som kommer hem till pensionärer och byter glödlampor och gör andra praktiska saker som kan vara besvärliga för äldre.

Långt ner på hälsolistan ligger Östergötland när det handlar om hjärtinfarkt. Där lyser det varningsrött i rapporten för både män och kvinnor.

Bättre bussförbindelser kan vara ett sätt att få ner hjärtinfarkterna, det anser Jan Owe-Larsson som är ordförande i regionförbundet Östsam:

- Det vi håller på med i Östsam är att planera kollektivtrafiken så att den blir så bra som möjligt för invånarna, inte allra minst för kvinnor som har ett annorlunda resandemönster. Kan man lägga upp kollektivtrafiken på ett bättre sätt så kanske stressen minskar, säger Jan Owe-Larsson.

Lungcancer och riskabla alkoholvanor är också något där Östergötland sticker ut. I Motala ska man försöka få ner rökningen bland unga.

Men även om kommunerna jobbar hårt för folkhälsan, så kanske inte resultatet blir en förstaplats bland landets kommuner i framtida jämförelser heller, det säger landstingspolitiker Levi Eckeskog som också jobbar med folkhälsan i länet:

- En kommun som får ett svagt resultat har kanske gjort en god insats, men de sociekonomiska förhållandena gör också att det är tuffare att arbeta inom vissa områden, säger Levi Eckeskog.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

FAKTA: Många feta i Vadstena

Fetma
Andel (procent) med fetma 18-80 år 2006-2008, kommuner.
Högst andel
Arjeplog 30,9
Vadstena 30,6
Åsele 27,8

Lägst andel
Gislaved 6,7
Ronneby 6,2
Danderyd 4,8

Riskabla alkoholvanor
Andel (procent) med riskabla alkoholvanor, 18-80 år, 2006-2008, kommuner.
Högst andel
Åtvidaberg 23,7
Härjedalen 20,3
Ragunda 19,6

Lägst andel
Torsås 3,5
Högsby 4,4
Arvidsjaur 4,7
Vännäs 4,7

Källa: Öppna jämförelser 2009 - Folkhälsa
(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".