Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Norrköping

Fler unga behöver socialbidrag

Allt fler unga behöver socialbidrag för att klara ekonomin. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort i landets tio största städer.
– Jag sökte in till skolor som jag inte kom på och sedan hade jag inte så mycket annat val för att få pengar till mat än att söka försörjningsstöd, säger 19-årige Richard Lindroos i Norrköping.

I både Linköping och Norrköping kan man se en ökning när det gäller antalet unga personer som söker försörjningsstöd eller socialbidrag som det hette tidigare. I Norrköping är det nästan 140 fler ungdomar som lever på socialbidrag än förra året, en ökning med nästan trettio procent.

19-årige Richard Lindroos i Norrköping får socialbidrag har fått socialbidrag i tre månader. I snitt handlar det om 4 000 kronor per månad.

– 1 600 kronor ska täcka mat, 700 gemensamma hushållskostnader, 500 kronor på kläder och resten går till hygienartiklar, berättar Richard Lindroos

Sveriges Radios undersökning bland landets tio största städer visar att det har blivit fler socialbidragstagare det senaste året. Bland dem som är över 25 år gamla är ökningen drygt tio procent, bland de unga är ökningen dubbelt så stor – drygt tjugo procent.

– Tjugo procent är en kraftig ökning, säger Christina Eriksson, utredare på Socialstyrelsen när det gäller ekonomiskt bistånd. I ekonomiska kristider blir det synligt att ungdomar har en sämre anknytning till arbetsmarknaden

– När det blir dåliga tider då drabbas ungdomar först och mest, säger Christina Eriksson.

Martin Jönsson
Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".