1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
2 av 2
Östergötland

Tbc-vaccinering skjuts upp

Influensavaccineringen av skolbarn gör att andra vaccinationer skjuts upp. Skolsköterskorna hinner helt enkelt inte med alla sprutor i höst, bland annat får invandrarbarn vänta på sina vaccinationer mot till exempel tbc.

– Vanliga vaccinationer måste vi skjuta på. De allra flesta får göras under våren istället, säger Birgitta Nilsson, skolöverläkare i Linköping.

Det handlar om vaccin mot diffteri, stelkramp, kikhosta, mässling och påssjuka som nu skjuts upp. Dessutom behöver en del barn från andra länder komplettering av vaccin mot till exempel tuberkulos.

– Vad det här innebär kan jag inte svara på, det här är en helt ny situation. Förhoppnignsvis har barnen ett antikroppsskydd mot de här sjukdomarna, säger Nilsson.

Skolhälsovården ska följa både Smittskyddsinstitutets riktlinjer för influensavaccineringen, och Socialstyrelsens riktlinjer för den övriga barnvaccineringen.

Vårterminen kommer att bli mycket tuff för skolsköterskorna, säger Birgitta Nilsson. Hon är inte säker på att allt kommer att kunna genomföras som det är tänkt.

– Det är väl en risk att vi inte gör det. Vi vet inte konsekvenserna, hur vi ska fullfölja det hela, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".